MH2D 2019mtb ride Apeldoorn

Oostermaet 2.2

Mountainbiken (MTB) is een groeiende vrijetijdsbesteding en dat merken we in en om Deventer.  Veel (nieuwe) MTB-ers  op de weg en op onze mountainbikeroutes , verenigingen die jaarlijks meer dan voldoende nieuwe aanwas krijgen. Volgens de verkopers van MTB fietsen in Deventer e.o. gaat het aantal actieve mountainbikers al richting de 5.000 en zien zij nog steeds stijgende verkopen.

Inmiddels zijn er 4 routes met meer dan 110 KM waar we als MTB-er goed uit de voeten kunnen. Zwart (Wechelerveld), Groen (IJssellandroute),  Paars (Sallandroute)  en rood  (Oostermaet route). Daarnaast liggen er diverse verbindingsroutes (tracks) naar aansluitende routes in onze omgeving zoals de Holterbergroute (Sallandse Heuvelrug) en de recent opgewaardeerde route bij Gorssel / Lochem. De route rondom Deventer, wordt onderhouden door onze lokale vrijwilligersgroep ‘De Oostermaetjes’.

Achtergrond

Na een initiatief van Sallands bureau voor toerisme, stichting IJssellandschap en diverse vrijwilligers is in 2013  met subsidie een MTB netwerk door Salland aangelegd. Dit route netwerk is altijd door vrijwilligers onder de vleugels van IJssellandschap en het restant van de subsidie onderhouden.

Eind 2019 is Stichting MTB Salland officieel geregistreerd. Dit is een overkoepelende stichting gelieerd aan de 4 routes en welke haar doelen tracht te bereiken door support te geven aan onder meer de volgende taken en activiteiten:

  • De vertegenwoordiging van voor de lokale onderhoudsgroepen van de routes. Onderhoudsgroep ‘De Oostermaatjes’ voor de rode route, ‘Alte Herren Gruppe’ voor de groene Route en ‘atbheeten.nl’ voor de paarse route.
    Voor het Wechelerveld worden meestal de Oostermaetjes ingeschakeld.
  • Het zijn van een sterke gesprek partner met gemeentes, overheid instanties en landgoed eigenaren.
  • Een entiteit voor de aanvraag van subsidies en vergunningen ten behoeve van de MTB sport in Salland.
  • Onderhoudscontracten af sluiten met de landgoed eigenaren.
  • Zorg dragen dat reguliere inkomsten zoals de MTB-vignetten (sticker verkoop bij diverse fietsen zaken en moutainbikenetwerkdeventer.nl) geborgd zijn en worden aangewend voor het reguliere onderhoud van de vier MTB routes.

Graag vragen wij uw aandacht en tijd voor het invullen van deze enquête! Mocht u een bijdrage willen leveren aan het onderhoud of aanleggen van deze route.