MH2D 2019mtb ride Apeldoorn

Blog

MTB’ers neem geen risico

MTB’ers neem geen risico

Het rijden van MTB-route vereist ervaring en technische vaardigheden. We roepen mountainbikers op geen risico’s te nemen. Zeker beginners doen er verstandig aan voorlopig geen MTB-routes te rijden.

Natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen al een aantal weekenden om natuurgebieden te vermijden. Staatsbosbeheer laat weten: “Mensen geven goed gehoor aan de oproep thuis te blijven of in de eigen omgeving een frisse neus te halen.” Toch zien boswachters dat het op mountainbikeroutes drukker dan normaal is: vooral mensen die voor het eerst op een mountainbike stappen.

Draag altijd een helm

Boswachter Rein Zwaan van Staatsbosbeheer: “Er zijn veel beginners die nu het mountainbiken willen uitproberen, soms zelfs zonder helm of met een fiets die niet geschikt is voor het MTB’en. Dat is totaal onverantwoord. Iedereen, dus ook de mountainbiker, moet zo veel mogelijk thuis blijven. Bovendien riskeer je een ongeval en dat kan onze gezondheidszorg op dit moment niet gebruiken.” Casper Dirks van VeiligheidNL onderstreept dit: “Bereid je goed voor op de sport om letsel te voorkomen. Doe een goede warming-up en kies de juiste bescherming en uitrusting,  draag bijvoorbeeld altijd een helm.” 

Houd ruim voldoende afstand

We vragen mountainbikers rekening te houden met elkaar. Eric Kuijt namens de NTFU: “Met name op de singletracks kan het snel druk worden. Op deze smalle en slingerende paden kun je elkaar lastig inhalen.” Voor beginnende mountainbikers adviseert Eric: “Laat je niet opjagen door iemand die achter je fietst. Blijf rustig, maar ga wel aan de kant waar dat kan zodat andere mensen je kunnen passeren.” Wil je iemand inhalen? “Ga niet in het wiel rijden. Houd ruim voldoende afstand, wees geduldig tot je ruimte hebt en bedank vriendelijk”, tipt Eric. 

“Houd ruim voldoende afstand, wees geduldig tot je ruimte hebt en bedank vriendelijk”

Bron: NTFU