MH2D 2019mtb ride Apeldoorn

Blog

Mountainbiken met maatregelen: hoe doe je dat?

Bron: Fietssport

Wat de getallen 2 en 1,5 betekenen, weet je inmiddels wel. Fietsen als duo en houd 1,5 meter afstand . Hoe doe je dat tijdens het mountainbiken?

1. Geef elkaar de ruimte

Bewaar altijd en overal 1,5 meter tot elkaar en anderen. Met name op de singletracks kan het snel druk worden. Op deze smalle en slingerende paden kun je elkaar lastig inhalen. Laat je niet opjagen door iemand die achter je fietst. Blijf rustig, maar ga wel aan de kant waar dat kan zodat andere mensen je kunnen passeren. Wil je iemand inhalen? Ga niet in het wiel rijden. Houd ruim voldoende afstand, wees geduldig tot je ruimte hebt en bedank vriendelijk.

2. Fiets als duo of rijd solo

Houd je aan het maximaal aantal van 2 en houd onderling voldoende afstand tot elkaar. Duo’s mogen niet mengen. Vertrek dus niet met meerdere duo’s, waarna je onderweg toch bij elkaar aanhaakt. Ook bij de start van de route of terug op de parkeerplaats, vorm je uitsluitend een duo. 

3. Rijd behoudend

Pas je tempo aan op je ervaring en vaardigheden: neem niet onnodig risico’s. Zeker beginners doen er verstandig aan voorzichtig te zijn om letsel te voorkomen. Kies de juiste bescherming en uitrusting en draag altijd een helm.

4. Vermijd drukke plekken en tijden

Zondag- en zaterdagochtend zijn populaire momenten om te gaan mountainbiken. En, in het weekend komen ook andere recreanten graag naar het bos om te wandelen, fietsen of paardrijden. Zeker nu winkels en publieke ruimtes voor 5 weken gesloten zijn, zoeken veel mensen de natuur op om te kunnen ontspannen. Gebruik je gezond vestand en houd hier rekening mee. Vertrek op tijd, zodat je je rondje erop zit als de meeste wandelaars en andere fietsers het bos ingaan. Of ga bijvoorbeeld aan het eind van de dag mountainbiken. Als je agenda dit toelaat, kun je misschien ook eens op een doordeweekse dag gaan in plaats van het weekend.

5. Kom op de fiets

Pak de routes die dicht bij huis liggen. De lockdown is er onder andere op gericht om ‘reizen’ te beperken en daarmee samenkomsten en drukte te verminderen. Laat de auto staan en kom op de fiets. De kans bestaat bovendien dat parkeerplaatsen afgesloten worden als het te druk wordt. 

6. Neem voldoende eten en drinken mee

Horeca moet de deuren voorlopig gesloten houden. Onderweg stoppen voor een kop koffie zit er dus niet in. Neem dus voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Lege verpakking neem je (natuurlijk) mee en gooi je in de prullenbak.

7. Houd je aan de regels

Volg de aanwijzingen op van de boa, boswachter of de MTB-groep die de routes onderhoudt. Houd je aan de maximale groepsgrootte van 2 personen en respecteer de 1,5 meter afstand tot elkaar, andere mountainbikers en recreanten. Laten we verstandig met dit ‘privilege’ omgaan. Ruimte voor elkaar, sportief gebaar!